Ebba Theorell och Forceskolan Falken

Idag hade jag förmånen att få lyssna på och samtala med dokumentärfilmaren Ebba Theorell som besökte förskolans arbetsplatsträff. Ebba Theorells film ”Kraften” vi fick se uppmärksammar pojkars krigs och actionlekar.  Eller hur mycket krig är det egentligen? Filmen visar barn som leker actionlekar fyllda av avancerade estetiska rörelser, danser med koreografi som påminner om balett, barn som övar sin kroppsuppfattning, barn som samspelar med varandra i fartfyllda danser och lekar. När vi tittade på filmen och såg de här barnens välkoordinerade kroppsrörelser svävade våra tankar iväg, iväg långt från de moraliserande tankarna om barn och våldsamma lekar som vi tidigare kanske gått runt och funderat på. Tack Ebba för att du lät oss slå ett par kullerbyttor under kvällen.

Här kan ni se några sekunder från kraften

falken

Här kommer ett litet exempel hur vi på förskolan arbetat med barns populärkultur.  Vi hade under terminen haft ett projekt kring kartor och ritningar. Samtidigt hade vi flera pojkar som intresserade sig för Star Wars. Under en vab dag hemma med sonen skapade jag helt enkelt forceskolan Falken. En modern förskola inspirerad av såväl Reggio Emilias filosofi som filmen Star Wars. 

Ritningen tog jag sedan med mig till jobbet och lät barnen fylla på vad jag missat. Barnen förde till massor av små detaljer som de tyckte att deras drömförskola skulle innehålla. Helt plötsligt blandade sig pojkar och flickor i arbetet. Pojkar som sällan målar i ateljén skapade nu för fullt, flickor som sällan engagerade sig i Star Wars lekarna var nu helt plötsligt väldigt aktiva.  Tillsammans skapade vi den perfekta förskolan 🙂 

En rolig detalj var det här med avloppet, lilla bilden längst ner till höger. Barnen lärde sig blixtsnabbt att stava till avlopp… Tänk vad lätt det går när man får lära i ett meningsfullt sammanhang!

12514088_10154543448091521_877861755543338855_o 2

Sen en liten koppling till krigslekens dans som Ebba Theorell pratade om.

Det här klippet inspirerade barn på avdelningen som sällan intresserade sig för dansen och musiken att verkligen röra på sig. Hur de med sådan entusiasm koncentrerade sig på rörelserna var riktigt häftigt 🙂

 

Skickar med en pdf med ritningen till förskolan Falken. Kanske finns det någon på BUF eller NBF som är intresserad till framtida förskolebyggnationer. Eller så kanske det finns pedagoger där ute som behöver lite inspiration till Star Wars tokiga barn.

falken

Kommentera

E-postadress publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
*