Vår närmiljö

Närmiljö

På avdelningen har vi under höstterminen arbetat en hel del med barnens närmiljö. Det var under det här läsåret många av barnen uppmärksammade faktum att allt inte kretsar kring dem utan att de är en del av något större. Tillsammans har vi utforskat vår närmiljö på flera olika sätt.

Bland annat har vi tillsammans med barnen gått på promenader hem till varje barn. promenader där barnen själva har fått vara guider och vägvisare. utmed vägen har vi uppmärksammat såväl stora som små saker och det har varit ypperliga tillfällen att få fatt på barnens tankar. Barnen som vi varit på väg till har visat upp stor stolthet när de fått bjuda med de andra på en härlig promenad.IMG_9679

Promenaderna har också tagit oss till andra platser i barnens närmiljö. En promenad som var uppskattad var en tur tillTallgårdens äldreboende för att titta på en staty som heter Fem hönor och en tupp. Barnen hade under digitala rundvandringar i världens större städer uppmärksammat olika statyer och konstverk. Många av de statyer som syntes i filmerna vi tittade på handlade ofta om krigiska män med svärd eller nakna kvinnor. Att ta en promenad till Tallgården och titta på konsten där var ett sätt att faktiskt visa på konstens olikheter och att konst finns närmare än vad man först kan tro.
Besöket på Tallgården blev också ett uppskattat möte mellan olika generationer Huddingebor. Boende på Tallgården tog sig ut på balkonger och uteplatser för att heja och småprata lite med barnen. Mötet mellan förskolans barn och de äldre vi träffade är något jag bär med mig. Här måste det finnas så mycket som vi skulle kunna sammarbeta kring, eller kanske bara mötas över en korg kanelbullar och lite småprat.

Perspektiv
IMG_0519

Inne på avdelningen har vi också arbetat antivit med närmiljön, men då har vi försökt hitta andra perspektiv att utforska. Bland annat har vi haft djupa samtal om vem det är som bestämmer. Vem bestämmer egentligen i Världen, Sverige, Huddinge, hemmet eller på förskolan. Framför allt kom det svar som kungen, mamma och fröknarna. Men det var också några av barnen som tänkte till lite extra och berättade att det faktiskt är alla som bestämmer i Sverige och på förskolan.

När vi pratade om vem som bestämmer i Huddinge tittade vi närmare på Huddinge kommuns hemsida, barnen intresserade sig för Huddinges kommunvapen, den brinnande elden. Barnen funderade länge på vad kommunvapnet egentligen symboliserar. Ett av barnen undrade varför man gör flaggor med plankor som man eldar upp.

Barnen fascineras av kommunvapnet och skapar egna varianter i olika material. Det har blivit akrylmålningar, lervapen, teckningars, kommunvapen av mosaik och kommunvapen av transparent material på ljusbordet. Men fortfarande har barnen inte kunnat enas över vad kommunvapnet egentligen symboliserar eller varför en kommun ska ha ett eget vapen. Detta är något vi kommer fortsätta undersöka i vår. Kanske blir det ett tur till kommunhuset för att få svar på frågorna.

Kartor

Förutom att filosofera om kommuner, municipalsamhällen, demokrati och kommunvapen har barnen undersökt och utforskat kartor, flygfoton och satellitbilder över Sverige och Huddinge. I arbetet med närmiljön har vi på ett naturligt sätt närmat oss kartor i alla mIMG_0565öjliga former.

Förutom att undersöka den stora papperskartan över Huddinge kommun så har vi på digital väg kunnat visualisera vad som finns runt omkring oss. Vi har använt en stor mångfald av olika kartdatabaser. Dels för att olika kartor har varit bra på olika detaljer men också för att visa att det faktiskt inte bara finns en karta som stämmer. Bland annat har vi använt tjänster från Eniro, Hitta, Google maps, Apple maps, lantmäteriet.se och förstås Huddinge kommuns egna karttjänster.

Här kommer vi fortsätta utforska kartorna och min tanke är att vi ska närma oss det rika symbolspråk som kartor är fulla av. Alla dessa beteckningar och begrepp som finns i en karta. Vi har också börjat nosa på hur man ritar en karta och de svårigheter vi möter. Hur ritar man egentligen ett högt berg på ett plant papper?

Vi har tillsammans pratat om vad vi sett på kartor och flygbilder. Försökt hitta platser som barnen känner till. En plats soIMG_0221m alla barn kände igen på flygfotona vid sidan om förskolans karaktäristiska form är den stora affären som ligger ett stenkast bort. Men mycket av utforskandet har kretsat kring förskolan och miljön precis vid förskolan. Förutom den dagen då vi spanade runt efter sjöar i Huddinge kommun. Då tittade vi på alla stora sjöar som orlången och Trehörningen men den sjö som barnen intresserade sig mest för var den lilla sjön Ormputten.
Kanske beror det på namnet eller kanske att det vid Ormputten växer Sileshår. Den där växten som äter insekter. Barnen har bland annat gjort en stor tavla på duk där de målat ett kartavsnitt över Paradisets Naturreservat där man tydligt ser den lilla skogssjön. En underbar målning med massor av gröna nyanser.

Kommentera

E-postadress publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
*