Bortom Pappans appar

Tipsen på pedagogiska appar väller in. Appar som främjar språkutvecklingen, appar som tränar öga-hand-koordination, appar som lär ut räknesätt, appar som lär barnen färgerna, appar som lär barn om ljud och musik och många, många, många fler pedagogiska appar av alla de slag. Var jag än vänder mig om finner jag tips på appar. Appar som har till syfte att lära barnen saker och ting, appar som gärna rättar till barnen när de svarar fel. Tillrättavisande skall gärna ske med ett lustigt ljud som berättar att du gjort fel när man däremot lyckats pricka in till exempel  vilket ljud som grisen på bilden ger ifrån sig så belönas du med en applåd eller en tjusig fanfar.  problemet för mig är att jag vill bortom det som samhället menar är rätt och fel, vem bestämmer att en gris låter på ett speciellt sätt. Varför kan inte en gris låta som en ko?

I kommersen av det ofantliga antalet pedagogiska appar är det svårt att hitta guldkornen. Gobitarna som hjälper oss i undersökandet och utforskandet. Helt enkelt hjälper oss att använda lärplattan som ett verktyg i förskolans vardag. Inte som en barnvakt som på köpet lär ut gångertabellen.

I den här posten har jag letat mig bortom de mest omskrivna apparna och dykt djupare ner i appdjungeln. För att inte du ska drunkna i ditt undersökande fokuserar jag på appar med utforskandet av ljud och musiken i fokus. De flesta av apparna används gärna av många fingrar samtidigt, de flesta av dem är anpassade för Ipad.

Jag hoppar över recenserande och överlåter det till er. Klistrar in beskrivningarna direkt från Itunes så att ni i alla fall ska få en liten inblick i hur varje app fungerar.

Medforskare häng med på en  resa till ljudet och musikens outforskade värld.

MadPad HD – Remix Your Life

Remix your life with MadPad! Turn everyday sights and sounds like your car, an empty soda can, or your friends into the ultimate percussive instrument. Who would have thought everyday life could be so musical?

Phonopaper

honoPaper is:
• format of graphical representation of the sound (music, human voice, etc.); in other words, it is the 2D audio barcode (by analogy with the QR-code);

Roy G BIV color synthesizer

ROY G BIV is a cool synth that turns color into music!

Conform

Conform is an interactive composition for iPad, where complexity leads to less control.

Rapmushi

Rap-mushi is an application that you can feel like a ”Rapper”, by pushing the words panel rhythmically.
Words are separated in 7 parts. When you press the ”Number” panel, it will shift to those several sections.

Yukisketch

Draw 4 types of ”sketch” on your display, and you can make sounds with these sketches.

You can also choose ”Beat”and ”Bansou (Track)”, and play with your sounds together.

Launchpad

ant to make and remix music?

The Novation Launchpad is an easy-to-use app for iPad and iPhone that will have you making beats and music

Thicket

Thicket is an audiovisual playground that allows anyone to create beautiful sounds and pictures from simple finger

Tunetrace

Make drawings in the real world, photograph them with Tunetrace and hear them transformed into music.

Vio

Vio pushes vocal processing on the iPhone and iPad to new levels. From futuristic to fuzzy, 8-bit to outer space, Vio’s presets are all waiting to be explored.

Polyfauna

Your screen is the window into an evolving world.

Patatap

Patatap is a portable animation and sound kit. With the touch of a finger create melodies charged with moving shapes. Warning: contains flashing images.

Just i detta nu sitter jag och leker med appen Tunetrace. Jag låter alla mina anteckningar förvandlas till musik, hade inte klockan varit så mycket skulle jag nog fortsätta mitt utforskande runt om hela lägenheten.

4 kommentarer

Kommentarrubrik

Janette Örning Alm

Janette Örning Alm

Spännande med de olika ingångar som apparna kan ge oss i arbetet med barnen. Hjälpa oss att vidga vårt lärande genom röra oss mellan det digitala utryckssättet och det analoga uttryckssättet.

Svara

Kommentarrubrik

Maria Klasson

Maria Klasson

Jag håller med dig fullständigt. Vi måste börja diskutera djupare vad appar har för barnsyn. Vad skulle vi säga om en pedagog som hela tiden talar om för barnen att deras tankar och strategier är fel, dessutom på ett ganska irriterande sätt. Pappas appar rekommenderas överallt och hela tiden i pedagogiska sammanhang. Ganska få verkar ha reflekterat över att det är föräldrar utan pedagogisk bakgrund som startat sidan. Det är med andra ord appar som personer utan anknytning till professionen rekommenderar för att exempelvis träna matematik eller språk.Förskolan ska vila på vetenskaplig grund alltså måste vi vid valet av appar snegla på vad vår forskning säger och den säger väldigt sällan att vi bör ägna oss åt upprepnings- och färdighetsträning.

Svara

Kommentarrubrik

Johan Fjellman

Johan Fjellman

Härliga reflektioner Maria, vi borde träffas och brainstorma lite någon gång.

Svara

Kommentarrubrik

Maria Klasson

Maria Klasson

Absolut! Jag skulle gärna vilja veta mer om era digitala workshops till exempel

Svara

Kommentera

E-postadress publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
*