Den musikaliska förskolan

Justin Bieber skränar från lärplattans inbyggda högtalare. Barn dansar, gör piruetter och kör lite improviserad breakdance på golvet. Låten ebbar ut och pedagogen frågar vad barnen vill höra härnäst. Barnen vill lyssna på Ylvis och deras dunderhit The Fox som spelats ordentligt hemma hos barnen och på förskolor det senaste åren. I bakgrunden inne på avdelningen hörs från den lilla batteridrivna högtalarna den uttjatade Beethovenklassikern Für Elise, barnen fortsätter leka utan att ta större notis om musiken i bakgrunden.

Den moderna förskolan är i stort ett mycket gott komplement till hemmet. Precis som den ska vara enligt förskolans styrdokument. Men detta verkar konstigt nog inte gälla musiken. Här tar vi till oss barnens musik från hemmen utan direkt reflektion. Likväl fortsätter vi spela gamla låtar som vi tror att barnen tycker om och som vi själva kan digga med i. Möjligen målar jag upp en allt för generell bild av den musik som spelas på förskolor runt om, men jag har mött det här sättet att använda musik på väldigt ofta i mina år i förskolans värld.

Men det finns så mycket mer. Musik är ett världsomspännande språk som alla talar. Från den minsta lilla ettåring i Stuvsta till den 108-år gamla damen i Nuku’ alofa på Tonga. Alla kan tala språket musik och alla kan förstå det. Tolkningen av musiken är något som sker inom oss, vi alla tolkar musik på olika sätt.

Varför inte ta vara på detta språk på ett mer genomtänkt sätt, potentialen finns nu gäller det bara att börja lyssna på musik och titta på alla visuellt starka musikvideos som finns där ute på det stora internetet. Leta i de hundratals musikaliska genrer som finns, testa lite Acid jazz ena dagen och lite Bachata nästa dag. Glöm inte heller det sjungna språket, bara för att man inte förstår språket behöver det inte betyda att musiken är dålig.

Titta bara på den här musikvideon från den Indiska Bollywood rullen Baghban. Tolkar jag titel och innehåll rätt så visar den ett indiskt Holi firande. Den Indiska vårfesten tillika färgfesten. Jag förstår inte ett enda ord men ändå väcks min musikaliska nerv till liv och jag börjar tralla med. Sen att den är riktigt färgglad och uppmuntrar till egna vårfester, ja det är väl bara en bonus.

För att verkligen börja komplettera hemmet, vara den utforskande förskola vi vill vara är det dags att ta tag i musiken. Leta och grotta ner er i olika stilar och genrer. Hitta visuellt snygga videos och bastunga beats. Enligt mig ska musiken inte bara lyssnas på, den ska kännas med hela kroppen och upplevas. Så det kanske även är dags att se till att investera i ett par ordentliga högtalare och en ordentlig stereo. Gör sedan en spellista i Youtube, fyll den med allt och tryck på shuffle. En rekommendation är förstås att titta på videon innan precis som när ni läser en bok själva innan ni läser den för barnen. Då kan ni vara förberedda när det dyker upp saker som kan vara bra att prata vidare med barnen om.

För att få er som råkar läsa det här inlägget att bredda ert musikaliska ådra så skickar jag med lite länkar till videos som rullar på min förskola.
Zaz – Je Veux

Agnes Obel – Riverside 

Yann Tiersen – Summer 78

Bobby C Sound TV-JELLY BELLY

Amsterdam Klezmer Band – Op Je Hoede (feat. L. Vieira)

Röyksopp & Robyn – Do It Again 

Dunkelbunt – Kebab Connection

Salif Keita – Madan 

Otto Knows – Million Voices

Doris – Did you give the world some love today baby, 1970

Twisted Sister – I Wanna Rock 

Industrial Dance – God is in the Rain 

Shpongle – Tickling the Amygdala 

Shpongle – Around the World in a Tea Daze 

Astrix – Liquid Gold

Moby – Porcelain (Official Video)

En länk till en spellista med de ovanstående klippen kommer här

Som ett litet tillägg.  För dig som har svårt att motivera inköpet av en ny stereo för din chef eller kollega så kommer ett litet tips. Kanske menar chefen att ni får nöja er med kassettbandspelaren från Ingmar Nordströms tid. Då har jag lite ny forskning ni kan ta och diskutera.  Forskarna Loran Nordgren, Dare Rucker och Adam Galinsky menar i sin forskningsstudie att ju mer bas det är i musiken desto starkare känner vi oss mentalt. De som i studien fick lyssna på mer basstark musik var också mer benägna att ta första steget i tävlingssituationer. Så för mentalt starka barn välj en stereo med bra bas.

Sen huruvida studien är applicerbar på förskolebarn det har jag ingen aning om 🙂

3 kommentarer

Kommentarrubrik

Chatrin

Chatrin

Ramlade in här och sen glömde jag visst att gå och lägga mig, du fick mig att börja leta upp bra musikvideos att spela på jobbet haha... Vilken bra blogg, nu har jag fått en massa inspiration! Har sparat dina tips, och här kommer lite fler tips! Jaan Pehechaan Ho‬ Radiohead - No Surprises Official MAFIKIZOLO ft Uhuru KHONA Santigold - Disparate Youth Anders F. Rönnblom - Din barndom skall aldrig dö (ingen video men låten!) Beirut - Postcards From Italy Stromae – Papaoutai Tame Impala - Feels Like We Only Go Backwards [Crayon Pop] 크레용팝 빠빠빠(Bar Bar Bar) - M/V (안무버젼) Of Monsters & Men – “Little Talks” /Från en som blir förskollärare nu i juni (fast erfarenhetsbaserad)

Svara

Kommentarrubrik

Johan Fjellman

Johan Fjellman

Och nu fastnade jag i dina tips... Härligt med nattligt kollegialt lärande :)

Svara

Kommentarrubrik

Chatrin

Chatrin

Det blev visst inte radbyte här, hoppas du förstår vad som är vad ändå!

Svara

Kommentera

E-postadress publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
*