Workshop

En kväll i oktober vigdes en arbetsplatsträff för Stuvsta förskolor till olika workshops. Ett utmärkt sätt att ta till vara på den kompetens som finns inom enheten. Jag fick chansen att tillsamans med en kollega leda en workshop kring digital didaktik. Utgångspunkten var arbetet kring lärplattan och några av de appar vi valt att arbeta med. Inom Stuvsta förskolor ser vi lärplattan som ett pedagogiskt verktyg och vi installerar endast appar som är förenliga med vår pedagogiska syn. Det handlar bland annat om att apparna ska vara kreativa och utforskningsbara.

MadPad HD

En av de appar som fick stort fokus och är en av mina personliga favoriter var MadPad Hd. Appen går ut på att man filmar 12 stycken korta videoklipp, Videoinspelningen är ljudaktiverad. När du filmat dina 12 videoklipp har du ett soundboard där du sedan fritt kan skapa musikaliska mästerverk. Svårt att förklara appens funktioner så här kommer ett par videoklipp som kanske gör dig klokare.

MadPads funktioner gör den utmärkt för förskolan och den utforskande verksamheten. Varför inte ta med barnen ut på upptäcktsfärd, vilka ljud går att hitta ute i naturen? Spela in dom i MadPad och fortsätt arbeta med ljuden på förskolan. Det finns oändliga möjligheter.

Andra appar

Under kvällen visade vi också upp ett gäng med andra appar som vi använder i verksamheten.

Bloom HD

En kreativ musikapp där barnen kan skapa musik från toner av den legendariske Brian Eno.

Book Creator

Skapa egna böcker genom att sammanfoga och kombinera bild, film, text och ljud.

Mosaic HD

Som en stor pärlplatta fast på lärplattan.

Skype

Håll kontakten med grannförskolan eller kanske pedagogen på solsemester. Kanske virtuella studiebesök hos varandra likt Svt programmet Min förskola.

Puppet Pals

En härlig app där det går att med hjälp av skådespelare och olika bakgrunder göra egna sagor och teatrar.

QR reader

Kanske en QR tipspromenad ute på gården. Varför inte en bild på en bokstav och en QR kod som länkar till hur bokstaven låter. För att enkelt bädda in ljud i QR koder rekommenderar jag appen Qroak.it. Appen låter dig spela in 30 sekunder långa för att sedan enkelt dela meddelandet på webben.

Då vår skrivare inte är kopplad till lärplattan skapar jag QR koden på webben. Det finns flera olika hemsidor som låter dig skapa QR koder, bland annat www.skapaqr.se.

Vi pratade också om imovie.

Jag visade hur Ken Burns effekten fungerar som är inlagd som standard när du importerar en bild till ditt imovie projekt.

Jag visade också hur funktionen Picture in picture och hur du tillämpar den effekten när du importerar ett videoklipp till din imovietidslinje.

Vi tittade också på hur det fungerar att skicka en låt från Garageband till imovie. Ibland kan det vara svårt att hitta passande musik till filmen och då kan det vara enklare att skapa sitt eget soundtrack i garageband. När det är klart är det enkelt att skicka låten till imovie. Jag länkar till Ipad i Östersund som med en enkel bild visar hur ni gör.

För den som vill se ett par kanonbra instruktionsvideos kring imovie så kan jag rekommendera Hannes Bengtssons IKT blogg där han på ett pedagogiskt sätt beskriver funktionerna i imovie.

Hannes instruktionsvideos i två delar.

 

Vi avslutade kvällen med att prova på appar och funktioner. Vill man lära sig hur apparna fungerar finns det inget bättre än att själv som pedagog få chansen att utforska, själva och tillsammans med andra.

1 kommentarer

Kommentarrubrik

Anna Viklund

Anna Viklund

Vilken himla bra lista!

Svara

Kommentera

E-postadress publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
*