Pippi och barnböckers moraliska tveksamheter

Hatt-stugan

Hatt-stugan

Följer debatten efter Sveriges televisions kloka beslut att rensa ut rasismen ur Pippi Långstrump. Blir uppriktigt bekymrad över flertalet inlägg på sociala medier som försöker få förändringarna att låta som att en del av det svenska kulturarvet håller på och raderas ut.

I det här fallet handlar det om att göra ändringar i en gammal barnfilm för att den ska vara begriplig för barn 2014. Här ska barnen själva kunna titta utan att någon vuxen sitter med och förklarar att förr i tiden var en stor del av världen koloniserad av vita män och att det var populärt med nidbilder av människor med annan hudfärg än vit.

Till skillnad mot film så har vi när vi läser  en bok för barn chansen att sitta med och förklara. Hur ska vi annars kunna få barnen att första rimmet i boken om Hatt-stugan. Men hur medvetna är vi om böckernas handling i boklådan på förskolan, läser vi böckerna själva innan vi läser dom för barnen och reflekterar vi över böckernas innehåll?

Upptäcker vi tveksamheter, reflekterar vi då tillsammans med barnen över dem? För det är väl det som är det viktigaste, reflektionen med barnen inte att per automatik plocka bort allt som kan verka tveksamt. För visst möter vi tveksamheter i litteratur, film och musik skapad för barn.

Peter och Kajans på långresa

Peter och Kajans på långresa

Inte alltid så grova tveksamheter som i Peter och Kajan på Långresa, men många av de böcker i förskolans boklådor behöver förklaras för barnen och reflekteras kring. Förutom rasism så hittar vi också tveksamheter i barnböckerna när det gäller förhållande mellan manligt och kvinnligt, här är det minst lika viktigt att reflektera över bokens innehåll och samtala med barnen därefter. Ibland kan det vara läge att byta ut ord och huvudrollsinnehavare i boken för att nå barnen, ibland kan det vara läge att lämna tillbaka boken oläst men min mening är att oavsett hur vi hanterar de tveksamheter vi möter i litteratur, film och musik så får vi inte lämna dem oreflekterade.

För den som vill läsa mer kan jag tipsa om OLIKA förlag som ger ut böcker som aktivt granskats ur ett normkritiskt perspektiv.  Ni som vill prova att göra en barnboksanalys kan testa den här observationsmallen från Jämställt. Och sist men inte minst ett boktips, läs den färgsprakande boken Papa Diops taxi. En bok med en enkel text med härliga bilder som det går att prata om i timmar. Här finns det också en enkel studiehandledning för dig som vill arbeta mer med boken.

Kommentera

E-postadress publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
*